Jak začít ve vaší firmě s udržitelností?

Jak začít ve vaší firmě s udržitelností?

Od ledna 2024 již dopadla na první skupinu českých firem s více než 500 zaměstnanci jako jsou velké korporace, banky a pojišťovny povinnost reportovat už za rok 2024 svoje nefinanční aktivity v takzvaném ESG reportingu. Další společnosti se k nim přidají v průběhu následujících let. Jste jednou z nich i vy? Má pro vás smysl údaje zveřejňovat, i když na vás zákon (zatím) nemůže? A jak takový report vlastně vypadá?

Shrnujeme pro vás to nejdůležitější, co o 📗 reportování udržitelnosti potřebujete vědět.

Nefinanční reporting neboli ESG report je zpráva, která přidává nový rozměr k celkovému pohledu na zdraví a prosperitu firmy. Popisuje, jak si firma vede v oblasti ochrany životního prostředí (Environmental), sociální politiky a vztahů na pracovišti (Social) a způsobu řízení celé společnosti (Governance). Nově získává pevnou strukturu a podobně jako výroční zprávu ho firmy vydávají jednou ročně.


Až donedávna byl doménou několika největších firem a nadnárodních koncernů. V červenci letošního roku se situace změnila. 📚 Evropská komise schválila Směrnici o vykazování udržitelnosti (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) a přijala jednotné Evropské standardy pro podávání zpráv o udržitelnosti (ESRS), které stanovují, co musí firmy zveřejňovat. Počet firem, které budou muset zveřejňovat svůj dopad na životní prostředí i celou společnost, se násobně zvyšuje.

Týká se reporting udržitelnosti i vaší firmy?

 

Pokud splňujete alespoň dvě z následujících kritérií, váš první ESG report se bude týkat už za rok 2025:

✅ Tržby vyšší než 1 240  miliónů Kč (50 000 Euro)

✅ Aktiva v rozvaze vyšší než 600 miliónů Kč (25 000 Euro)

✅ Máte více než 250 zaměstnanců

Ani menší a střední firmy kótované na burze se své povinnosti nevyhnou. Jen svůj první nefinanční report zveřejní o rok později. Jak je to s většinou malých a středně velkých firem, s jejichž akciemi se na burze neobchoduje? Čtěte dál a dozvíte se to.

 

👉 Pokud si nejste jistí, zda uvedená kritéria splňujete, ať už proto, že máte několik dceřiných společností nebo vaše centrála sídlí v zahraničí, vyzkoušejte náš ESG checklist. Zdarma a během 5 minut zjistíte vše, co o reportování udržitelnosti ve vaší firmě potřebujete vědět.

Mám o reportingu uvažovat, i když mi to zákon nenařizuje?

 

Možná jste si právě oddechli, že povinnost  📗 ESG reportingu se vás přímo netýká. Alespoň ne příští rok. Co kdybychom vám ale řekli, že informace o svém chování v rámci principů udržitelnosti zveřejňují dneska už i malé a středně velké firmy? A dobrovolně?

Máme pro vás minimálně 6 dobrých důvodů:

 

  • 🤝 Podle zásad ochrany životního prostředí a sociálních kritérií si dnes vybírá své dodavatele nejedna velká firma. Je jen otázkou času, kdy se vás odběratel zeptá na vaši uhlíkovou stopu nebo na to, jak dohlížíte na ochranu lidských práv u svých asijských dodavatelů. A do té doby můžete být ve velkých dodavatelských řetězcích minimálně preferovaným obchodním partnerem.
  • I 🏦 banky si chtějí být jisté, že jejich kapitál se používá na udržitelné projekty. Těm neekologickým dávají postupně červenou. A to znamená dražší půjčky. Nebo vůbec žádné.
  • Nefinanční pohled do vaší firmy využije i případný 💸 investor. Mnohem lépe uvidí, co se u vás děje dneska i jak jste připraveni na budoucnost. Pro investory je rizikové investovat do firem, které nepočítají s transformací k udržitelnosti, protože v budoucnu o tuto firmu zákazníci neprojeví zájem.
  • Při vstupu na některé 🌍 zahraniční trhy je zveřejňování informací o společenské a environmentální odpovědnosti již zavedeným standardem.
  • Odpovědné podnikání mění i 🛍️ zákaznické preference. Udržitelný aspekt tak může být tím pomyslným jazýčkem na vahách, který rozhodne o tom, po kterém výrobku spotřebitel v regálu sáhne, nesmí být ale spojen s vyšší cenou.
  • To nejlepší na konec: dodržování hodnot, se kterými je radost se identifikovat, a transparentnost sociální politiky vůči 💚 zaměstnancům přivábí do vašich řad talenty z blízkého i širokého okolí.  A ruku na srdce - kdo by nechtěl v hlavách vlastních i potenciálních zaměstnanců aspirovat na titul zaměstnavatele roku?

 

👉 Chcete se ještě hlouběji ponořit do důvodů, proč řešit ESG? Přečtěte si i článek Udržitelnost, která je pro vás finančně výhodná.

Nač ten spěch?


ESG faktory stále více formují investiční prostředí i rozhodování spotřebitelů a jsou pro každou firmu velké téma. Nenechte si ujet vlak a nečekejte, až bude za pět minut dvanáct. Chňapněte po příležitosti a ukažte konkurenci záda.


„My doporučujeme začít co nejdříve. Reporting udržitelnosti je komplexní záležitost, vtahuje do děje většinu oddělení ve firmě.. Proto je vhodné začít minimálně se sběrem potřebných dat už rok, ideálně však dva roky před skutečnou povinností. Získáte prostor pro nastavení celého procesu reportingu od sběru dat,  přes stanovení cílů i důkladnou tvorbu celé strategie udržitelnosti. V dnešní době je už pro firmy ESG tak silné téma, dopadá na ně z různých stran, že má smysl se mu náležitě věnovat. S plytkým přístupem klouzajícím do greenwashingu už nikdo neobstojí “, vysvětluje Dan Heuer, CEO společnosti Impact Metrics.

Co, kdy a jak musím reportovat?

 

Pro všechny, kteří se zrovna rozhlížejí, kterým směrem se vydat na cestu ESG, jsme v Impact Metrics vyvinuli aplikaci ESG checklist. Jde o jednoduchý webový dotazník, který zvládnete vyplnit za 5 minut.

A během chvilky dostanete do svého e-mailu personalizovaný seznam těch nejdůležitějších kroků, které vás čekají.

ESG checklist odpoví na všechny 🔎 otázky, které se týkají zavedení ESG ve vaší firmě:

  • Bude pro nás reporting povinný? Pokud ano, od kdy?
  • Které údaje musíme zveřejňovat?
  • Potřebujeme vytvořit novou pozici ESG manažera?
  • Jaké Cíle udržitelného rozvoje (SDGs) podle jsou pro nás relevantní?
  • Můžeme získat výhodnější úvěr, tzv. zelené financování? 
  • Jak se připravit na otázky bank a získat zelené financování?
  • Jak krok za krokem vytvořit vlastní firemní strategii udržitelnosti a první ESG report?


„Díky ESG checklistu uděláte první důležitý krok. Zorientujete se v oblasti ESG, zjistíte, v čem pro vás může být reportování udržitelnosti přínosné a jaké ESG údaje zveřejňovat. Jsem si jistý, že vás překvapí svojí podrobností a mírou personalizace. Vyvíjíme ale i další aplikace. Například pro digitální výpočet uhlíkové stopy nebo software pro nefinanční reporting, který firmy celým procesem provede. Je zde možnost i asistence v podobě zkušeného konzultanta, který systém zná a pomůže s rychlou adaptací v počáteční fázi. Vidíme, že digitální řešení jsou pro firmy velmi zajímavá. A to nejen svojí cenou, ale i uživatelským komfortem,“ říká Martin Klofanda, spoluzakladatel společnosti Impact Metrics.
 
👉 Zajímá vás, jestli jsou vaše firemní procesy v souladu s platnou evropskou Směrnicí o vykazování udržitelnosti (CSRD)? Sestavte si svůj ESG checklist už dnes a získejte detailní podklad pro vnitrofiremní diskuzi a nastartování udržitelnosti ve vaší firmě.  


ESG není jen o dodržování norem. Jde hlavně o vytváření dlouhodobých hodnot a vizí. Aktivní angažovanost v oblasti ESG vám pomůže vytvořit silnou vazbu se zákazníky, investory a zaměstnanci, a posílí vaše postavení na trhu. Nečekejte a využijte této příležitosti dříve, než to udělají vaši konkurenti.


Další články