Souboj nástrojů pro sběr ESG dat: Excel vs. specializovaný software

V éře rostoucího důrazu na udržitelnost a sociální odpovědnost firem se ESG reporting stává klíčovou součástí konkurenceschopnosti. Ale jaký nástroj pro efektivní sběr a analýzu ESG dat zvolit? V tomto článku porovnáme dva hlavní přístupy: tradiční Microsoft Excel a moderní specializovaný software pro ESG reporting. Odhalíme silné stránky i slabiny obou řešení a poskytneme vám informace potřebné pro výběr vhodného řešení pro vaši firmu. 

Proč je důležité shromažďovat ESG data?

Než se ponoříme do konkrétního srovnání, připomeňme si, proč je zveřejňování informací o udržitelnosti tak zásadní:

Ukazujete, že vám záleží na udržitelnosti

Vaši zákazníci, obchodní partneři, banky i široká veřejnost od vás očekávají, že se budete aktivně zajímat o udržitelnost a společenskou odpovědnost. Když pravidelně sbíráte informace o vašich ESG aktivitách, můžete lépe sledovat, jak plníte své cíle v této oblasti. Zároveň tím dáváte najevo, že jste transparentní, což posiluje důvěru vašich partnerů.

Připravujete se na regulatorní požadavky

Určitě jste už slyšeli o nových pravidlech, jako je evropská směrnice CSRD a související ESRS standardy. Pro mnoho velkých firem a jejich dodavatelů to bude znamenat povinnost podrobně reportovat o svých ESG aktivitách. Tím, že začnete sbírat relevantní údaje už teď, se připravujete na povinnosti vyplývající z těchto regulací.

Hledáte úspory a chráníte planetu

Když máte přehled o svých ESG datech, snáze objevíte, kde se můžete zlepšit. Například snižování emisí často vede i k úsporám na energiích, materiálech nebo nakládání s odpady. Je to tedy výhodné nejen pro planetu, ale i pro váš firemní rozpočet.

Excel nebo specializovaný software? Co je lepší pro sběr a konsolidaci ESG dat?


Pojďme se podívat na klíčové rozdíly mezi používáním Excelu a specializovaného softwaru pro ESG reporting:

1. Jak sbíráte data

🔢 Excel
Představte si, že máte pobočky v Praze, Brně a Ostravě. Každá posílá své vlastní tabulky s údaji o spotřebě energie, služebních cestách a odpadech. Vy pak musíte všechno ručně spojit dohromady. Je to časově náročné a snadno se vloudí chyba.

✅ Specializovaný software
Všechny týmy mohou zadávat data přímo do jednoho systému, který je automaticky spojí. Ušetříte spoustu času a minimalizujete riziko chyb.

2. Jak předchází chybám při zpracování dat

🔢 Excel
Excel postrádá vestavěné kontroly dat specifické pro ESG, což může vést k přehlédnutí chyb nebo nejednotnosti údajů. Snadno se stane, že někdo udělá překlep nebo použije špatné jednotky. Například místo 100 kWh napíše 1000 kWh, což pak zkreslí celkový výpočet emisí.

✅ Specializovaný software
Díky vestavěným kontrolním mechanismům zajišťuje specializovaný software vyšší přesnost a konzistenci dat. Software umí automaticky odhalit podezřelé údaje, třeba náhlý nárůst spotřeby energie o 500 %. Tím se eliminují chybné výpočty a opomenutí důležitých údajů.

3. Jak komplexní je váš pohled na ESG

🔢 Excel
Obsáhnout v Excelu komplexní povahu ESG agendy, která zahrnuje širokou škálu vzájemně propojených metrik a ukazatelů, je obtížné. Nezískáte v něm ucelený přehled o všech aspektech vašich ESG aktivit. 

✅ Specializovaný software
Díky pokročilým vizualizačním nástrojům software může využít interaktivní dashboard, na kterém získáte například přehledné porovnání spotřeby energie na jednotku produkce mezi vašimi závody. Snadno tak zjistíte, kde je prostor pro zlepšení. Specializovaný software tak umožňuje managementu lépe se rozhodovat a efektivněji alokovat zdroje na projekty s největším potenciálem pro zlepšení a dosažení úspor.

esg-dm-dashboard.jpg

4. Jak držíte krok s měnící se ESG legislativou

🔢 Excel
Když se změní pravidla pro ESG reporting, musíte ručně aktualizovat všechny své tabulky a vzorce. Je to pracné a můžete snadno něco přehlédnout.

✅ Specializovaný software
Software se automaticky aktualizuje podle nejnovějších standardů. Můžete se spolehnout na kontinuální soulad s regulacemi. Při jakékoliv změně legislativy reportujete správně podle aktuálních pravidel.

5. Jak se připravujete na audit

🔢 Excel
Při auditu může být těžké vysvětlit a doložit všechny kroky vašich výpočtů a zdroje dat, protože sledování metodiky sběru dat a dokumentace jsou v Excelu často neúplné.

✅ Specializovaný software
Snadno vygenerujete kompletní dokumentaci všech použitých metod, zdrojů dat a výpočtů. Audit bude mnohem hladší a rychlejší. 

Je čas přehodnotit váš přístup ke sběru dat pro nefinanční reporting?

I když Excel je skvělý nástroj pro mnoho věcí, ESG reporting je často nad jeho síly. Přechod na specializovaný software vám může ušetřit čas, snížit riziko chyb a poskytnout hlubší vhled do vašeho ESG výkonu.

ESG manažeři by měli pečlivě zvážit, zda jejich nástroje odpovídají rostoucím nárokům na ESG reporting. Investice do specializovaného řešení se může rychle vrátit v podobě efektivnějších procesů, přesnějších dat a lepší schopnosti řídit a komunikovat ESG výkon firmy.

Pamatujte, že dobrý ESG reporting není jen o splnění povinností. Je to nástroj, který vám pomůže lépe řídit rizika, najít nové příležitosti a vytvářet dlouhodobou hodnotu pro všechny, kdo jsou s vaší firmou spojeni.

Chcete se posunout na novou úroveň ESG reportingu?

Pokud uvažujete o změně, rádi bychom vám představili naše řešení - ESG data manager. Tento chytrý nástroj jsme vyvinuli tak, aby vám usnadnil ESG reporting, ušetřil čas a zdroje při sběru ESG dat, a umožnil vám soustředit se na to nejdůležitější - zlepšování vašeho ESG výkonu a vytváření udržitelné hodnoty pro vaši firmu.

Chcete se dozvědět více o tom, jak by ESG data manager mohl pomoct právě vaší organizaci? Navštivte naši webovou stránku nebo si vyberte v kalendáři termín pro nezávaznou konzultaci.


Další články

ESG_checklist_Impact_Metrics_ESG_reporting.jpeg

Jak začít ve vaší firmě s udržitelností?

Má pro vás smysl údaje zveřejňovat, i když na vás zákon (zatím) nemůže? A jak takový ESG report vlastně vypadá? Shrnujeme pro vás to nejdůležitější, co o reportování udržitelnosti potřebujete vědět.